Op vrijdag 23 februari vertrok een delegatie van SOS naar het International Criminal Court in Den Haag.
Na de security check, startten we met een audiotour over de werkzaamheden van het ICC. Het ICC houdt zich bezig met de vervolging van individuen voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Tevens wordt dit doel onder de aandacht van de slachtoffers gebracht, zodat zij zich gehoord voelen in het onrecht dat hen is aangedaan en om hen de mogelijkheid te bieden om te getuigen.
Vervolgens kregen we een presentatie over de jurisdictie van het ICC en werd er uitgelegd uit welke landen er mensen worden vervolgd. Het Internationaal Strafhof behandelt alleen zaken als het land waar het misdrijf is gepleegd, of het land waaruit de dader afkomstig is, aangesloten is bij het Hof. Inmiddels hebben meer dan honderdtwintig landen het Statuut van Rome ondertekend. Verder werd uitgelegd dat er twee fasen van onderzoek zijn: de fase van het preliminair onderzoek waarin wordt gekeken of een situatie aanleiding geeft tot een uitgebreid onderzoek, en de fase van het daadwerkelijk onderzoek en in dat kader vervolgen van de verantwoordelijken. Ten slotte kregen we, mede ter voorbereiding op de hoorzitting, uitleg over de achtergrond en de verdenking ten aanzien van de zes personen die op dit moment in hechtenis zitten.
We eindigden de dag met het bijwonen van de hoorzitting tegen Dominic Ongwen. Hij wordt ervan verdacht oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te hebben gepleegd als brigadecommandant van het ‘Lord’s Resistance Army’ (LRA), een rebellenmilitie in Oeganda. Tijdens de hoorzitting werd er een afgeschermde getuige gehoord die kindsoldaat was geweest bij het LRA.
Het was een ontzettend leerzame en interessante dag!