Op woensdagavond 14 november 2018 vond de debatavond plaats die georganiseerd werd door een unieke samenwerking tussen J.F.V. Grotius, CoDe en SOS. De debatavond stond in het teken van straftoemeting, een onderwerp waaraan tijdens onze master nagenoeg geen aandacht wordt geschonken.
Mr. drs. L. Noyon trapte de avond af met een introductie in het onderwerp. Deze introductie geschiedde aan de hand van een tweetal zeer bekende zaken: Anne Faber en Marianne Vaatstra. In beide gevallen was sprake van verkrachting, gevolgd door de dood van het slachtoffer. Op het eerste oog lijken deze zaken op elkaar, maar niets bleek tijdens deze avond minder waar. Beide daders zijn immers veroordeeld, maar de strafmaat verschilt gigantisch. Zo kreeg Michael P. 28 jaar gevangenisstraf en tbs en kreeg Jasper S. 18 jaar gevangenisstraf. Valt het verschil in strafmaat voor een ogenschijnlijk zelfde feitencomplex te verklaren? Waar wordt op gelet bij het bepalen van de strafmaat? Heeft de publieke opinie of de media daar invloed op?
Zowel een officier van justitie, te weten mevrouw M.S. Warnaar, als een advocaat, te weten mr. M. Lochs (Spong advocaten), voorzagen ons van diverse inzichten en overwegingen. Zo legde de officier van justitie uit hoe de strafeis van het OM in de zaak tegen Michael P. was opgebouwd en gaf mr. M. Lochs ons een inzicht in hoe je een strafeis kunt aanvechten middels je pleidooi. Tenslotte nam rechter mr. J.H. Janssen het woord. Janssen ging het gesprek met ons aan als ware wij ons samen in de raadkamer bevonden.
Over de precieze inhoud van het debat kunnen wij hier helaas niet uitweiden, dat is nu eenmaal het geheim van de raadkamer.
We zien jullie graag weer op de volgende activiteit!
Het 82e bestuur der Studiekring Over Strafrecht
Ps: de columns van mr. J.H. Janssen in het NRC zijn een echte aanrader!