Reisverslag studiereis Istanbul 2024

Op 6 juni stond de jaarlijkse studiereis op het programma! Om 13:00 uur ‘s middags stond iedereen klaar op Schiphol voor een weekje Istanbul. Na de douanecontrole met een verdacht flesje water, een rustige vlucht en een aardig lange metrorit naar het centrum van Istanbul kwamen we rond 22:00 uur lokale tijd aan bij ons hotel. Moe, maar voldaan konden we neerploffen en bijslapen na de reis.

Onze week daar begon met een bezoek aan de Universiteit van Istanbul waar we een kort college over het Turkse rechtssysteem kregen. Nadat we de theorie gehoord hadden, gingen we die middag op bezoek bij een advocatenkantoor om te horen hoe het er in de praktijk aan toeging. Helaas komen de theorie en praktijk niet altijd 1 op 1 overeen. Na deze inhoudelijke vrijdag was het tijd voor weekend, oftewel tijd voor wat sightseeing. De zaterdag begon met een tour door Istanbul langs drie verschillende moskeeën en in de middag gingen we zelf tijdens een Crazy 88 de stad verkennen. De zondag was een vrije dag, waarin iedereen zijn eigen weg mocht gaan. Uiteindelijk zijn we ‘s middags met zijn allen de Aziatische kant van Istanbul gaan ontdekken.

Op maandag werd er een bezoek gebracht aan Purple Roof. Tijdens ons bezoek bij deze vrouwenrechtenorganisatie werden thema’s zoals femicide en het voorkomen en strafbaar stellen daarvan besproken. Een indrukwekkend gesprek kunnen we wel zeggen. De dag erna werd een bezoek gebracht aan de grootste rechtbank van het Europese continent. We kregen een korte rondleiding door het gebouw en mochten meekijken met twee verschillende rechtszaken. Altijd interessant om te zien hoe de rechtsgang in een ander land verloopt. Het middagprogramma bestond uit een bezoek bij het Nederlandse consulaat. Toch fijn om ook een keer een presentatie te horen in je eigen taal! Na een rondleiding en een gesprek met de Consul was er een einde gekomen aan onze laatste inhoudelijke activiteit.

Na een laatste dag waarin we zelf nog wat hotpots in Istanbul konden bezoeken, was het alweer tijd voor de terugreis. Gelukkig verliep ook deze erg soepel en om 21:45 uur lokale tijd waren we weer geland in Nederland. Na een groepsfoto en een kort afscheid van de groep ging iedereen weer zijn eigen weg.

Ben je benieuwd naar meer details, verhalen en ervaringen uit Istanbul? Lees dan het reisverslag van een van de leden via https://www.polarsteps.com/ThomasKemp/11664331-studiereis-instanbul?s=39399442-cb8b-42f6-a7f1-ce30c682bdc6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *